please leave your contact details

We'll be in touch!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Blog

Fiksu kaupunki, yllättävän yksinkertaista

Fiksu kaupunki, yllättävän yksinkertaista

26/3/2018

26/3/18

Viimeisen parin vuoden aikana termi “Smart City”, eli näin suomalaisittain Fiksu Kaupunki on nostanut päätään keskusteluissa ja ajatuksissamme. Fiksu kaupunki terminä on kuitenkin melko vaikea määrittää yksiselitteisesti. Se toistuu nykyään yhä useammin artikkeleissa, blogeissa, mielipidekirjoituksissa ja uutisissa – kaikki haluavat ilmeisesti olla hypessä mukana. Ymmärrettävää, koska termi on kuitenkin uusi ja se kertoo omaa tarinaansa tästä maailmasta, jossa elämme. Kuitenkin fiksu kaupunki terminä saattaa herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Mikä on fiksu kaupunki ja miksi se on tärkeää?

Kuinka paljon termiä 'Smart City' on haettu viimeisen kymmenen vuoden aikana. (Google Trends)

Mikä oikeastaan on Fiksu Kaupunki?

Ensimmäinen ajatuksesi kun ajattelet termiä fiksu kaupunki? Luultavasti kaupunki tai kunta, jossa hyödynnetään modernia tekniiikkaa uudella ja innovatiivisella tavalla. Tehokkuus ja tiedon liikkuminen ovat asian ytimessä. Kaupunkien hyödyntämien ICT-järjestelmien kuuluu tehdä hallituksista tehokkaampia, työyhteisöistä kilpailukykyisempiä ja yhteisöistä asuttavampia. Kuulostaako fiksulta kaupungilta? -Ehdottomasti, mutta tämä näkökulma fiksusta kaupungista keskittyy liikaa teknologiaan. Vertauksellisesti kuin laittaisi kärryn hevosen eteen, eikä päinvastoin.

Ajatellaan fiksua kaupunkia mielummin kaupungin kehityksen seuraavana askeleena. Sellaisena asiana, jota kaupunki tavoittelee kehityksellään. Kaikki kunnat ja kaupungit haluavat olla fiksuja kaupunkeja, jotka palvelevat asukkaitaan paremmin.

Kun luomme katsauksen historiaan, voimme todeta, että kaupungit ovat kehittyneet huimasti vuosien saatossa, hyödyntäen eri teknologioita tehdäkseen kaupungista paremman paikan elää. Muinoin Roomassa rakennettiin ensimmäiset vesijohdot, jotta kaupunkilaiset saivat helposti vettä. New York avasi Metron vuonna 1904. jolloin ihmiset pääsivät liikkumaan paikasta toiseen sujuvammin ja nykyään jalkakäytäviemme alle on rakennettu kuituverkkoja, jotka mahdollistavat nopeimman mahdollisen internetyhteyden. Näissä esimerkeissä oikeastaan kiteytyy mielestämme fiksun kaupungin ajattelutapa, kaupungit hyödyntävät teknologioita ratkaistakseen yleisiä ongelmia. Keskiössä enemmänkin juuri ongelmien ratkaisu ja uusien teknologien hyödyntäminen niiden ongelmien ratkaisemiseksi.

Voidaan siis sanoa, että kaupunki on fiksu kaupunki silloin, kun se ratkaisee ongelmiaan innovatiivisesti ja usein myös modernia teknologiaa hyödyntäen.

Miksi Fiksut Kaupungit ovat tärkeitä?

Kaupungit kehittyvät jatkuvasti ja kehityksen myötä kaupungit kohtaavat aina uusia ongelmia. Sama pätee kaikkiin, oli kyseessä sitten pieni kunta tai suuri metropoli. Kuinka kaikille voidaan tarjota tasavertaisesti palveluita, vähentää saasteita, korjata ruuhkia ja kuinka koulutusjärjestelmät voidaan hioa huippuunsa? Nämä ja monta muuta ongelmaa. Nämä ongelmat eivät oikeastaan poistu koskaan, ne vaan ilmenevät aina eri tavoilla. Fiksun kaupungin yksi tärkeimmistä piirteistä onkin se, että se kehittyy omien tarpeidensa ja tilanteidensa mukaan. Kaupunkien pitää tiedostaa omat haasteensa ja keskittyä niiden ratkaisemiseen. Fiksut kaupungit antavat asukkailleen mahdollisuuden kertoa näistä ongelmista, kuten myös mahdollisuuden kertoa mahdollisia ehdotuksia ratkaisuiksi näihin ongelmiin. Asukkailla on voimavarat kestävän kehityksen takaamiseksi. Teknologia ei tässä tapauksessa ole suora ratkaisu ongelmaan. Teknologia voi mahdollistaa tämän paremman yhteisön ja kommunikoinnin tapahtumisen.

Fiksu kaupunki, pieni tai suuri

Kaikilla kunnilla ja kaupungeilla on mahdollisuus olla Fiksu Kaupunki, ei väliä onko se kooltaan pieni tai suuri. Kansalaisten kuuntelemisen ja osallistamisen ei tarvitse olla mitään rakettitiedettä. Avoimen dialogin ja osallistumisen mahdollistaminen on jotain, mitä jokainen kunta tai kaupunki voi koostaan riippumatta tehdä. Paikallisdemokratialla mahdollistetaan kestävä kehitys, johon kaikki voivat osallistua.

Jos haluat osallistaa yhteisöjäsi ja luoda dynaamisempia elinympäristöjä, ota yhteyttä! Me Future Dialogilla voimme auttaa sinua tielläsi Fiksuksi kaupungiksi!

...

Learn more
lisää blogissamme

Osallistamisen monet kasvot

Osallistaminen on kautta aikain näyttäytynyt monella eri tavalla. Eri ihmisille eri aikakausina ja eri yhteisöille aina antiikin kreikkalaisista tuhansia vuosia sitten nykyajan moderneihin kaupunkiyhteisöihin.

The Changing Face of Community Engagement

Community engagement has meant many different things, to many different people, in many different eras, from the Athenians 2,500 years ago to our own cities today.

Seinäjoen Rinki-osallistumissovellus on julkaistu!

Seinäjoki julkaisi oman osallistumissovelluksensa Ringin, elokuussa 2017.