please leave your contact details

We'll be in touch!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Blog

Hei päättäjä, olisiko hetki aikaa demokratialle?

Hei päättäjä, olisiko hetki aikaa demokratialle?

2/8/16

Olen 22-vuotias opiskelija Lahdesta ja suoritan tällä hetkellä opintoihini kuuluvaa harjoittelua startup-yrityksessä nimeltään Future Dialog.

Mielestäni tällä hetkellä kansalaisten osallistamisessa päätöksentekoon on parantamisen varaa. Paljon. Oli kyse kuntien päätöksenteosta, tai jopa eduskunnassa käsiteltävistä asioista, kansalaisia tulisi osallistaa enemmän. Halukkaita osallistujiakin löytyisi, mutta kuinka se tapahtuisi helpoiten? Osaatte varmasti itsekin sanoa, kuinka hyvin kaupunkien avoimet kuulemiset nykypäivänä toimivat. Ihmisiä ei saa laumoittain liikkeelle kuuntelemaan kunnan kaavoitussuunnitelmaa, ellei kahvitarjoilu ole kunnossa, jos silloinkaan.

Minä uskon siihen, että osallistamisesta pitäisi tehdä mahdollisimman helppoa ja nopeaa kaikille. Osallistamisen on liian paikkaan tai aikaan sidonnaista, ei sen pitäisi digitalisoituvassa Suomessakaa olla ongelma.

Me Future Dialogilla uskomme avoimiin yhteisöihin ja siihen, että osallistuminen päätöksentekoon pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi. Tämän voi helposti ratkaista sillä, että mahdollistetaan osallistaminen mobiilisti. Myönnän itsekin nuorena aikuisena, että älypuhelimesta on tullut korvaamaton osa arkea ja ainahan se luuri on kädessä. Jos mobiilisti voi hoitaa jo kaiken pankkiasioista parkkimaksuihin, niin miksei osallistamista päätöksentekoon myös?

Digitalisaation edelläkävijänä Suomessa taitaa olla, ja onkin, Lahden kaupunki, jossa otettiin tammikuussa 2016 käyttöön Porukka-sovellus. Porukan välityksellä on kysytty muun muassa kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista ja kaupungin brändistä. Vastauksia kaupunki on tähän mennessä saanut yli 145 000 ja käyttäjiäkin on kertynyt yli 2000. Todistaisikohan tämä jo sen, että ihmisillä on halu osallistua päätöksentekoon ja osallistumista tapahtuu, jos työkalut siihen ovat tarjolla? Lahdessa on saatu myös yllättyä siitä, että sovellusta ei käytä vaan tietyt ikäryhmät, vaan kaiken ikäisiä käyttäjiä löytyy. Nuorten, nuorten aikuisten ja yli 60-vuotiaiden käyttäjien määrä on yllättänyt positiivisesti. Porukasta kerättyjä vastauksia on hyödynnetty muun muassa kaupungin uudessa strategiassa.

Kun ratkaisu on jo kirjaimellisesti käsillä ja tulokset puhuvat puolestaan, niin kysymys kuuluu; miksei mobiilisovellus ole käytössä jo kaikissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa?

Visionamme on, että vuoteen 2020 mennessä jokaisessa kaupungissa ja kunnassa on mahdollista osallistua päätöksentekoon älypuhelimella.

Tulemme mielellämme tapaamaan teitä ja keskustelemaan lisää tästä aiheesta.

...

Learn more
lisää blogissamme

Osallistamisen monet kasvot

Osallistaminen on kautta aikain näyttäytynyt monella eri tavalla. Eri ihmisille eri aikakausina ja eri yhteisöille aina antiikin kreikkalaisista tuhansia vuosia sitten nykyajan moderneihin kaupunkiyhteisöihin.

The Changing Face of Community Engagement

Community engagement has meant many different things, to many different people, in many different eras, from the Athenians 2,500 years ago to our own cities today.

Seinäjoen Rinki-osallistumissovellus on julkaistu!

Seinäjoki julkaisi oman osallistumissovelluksensa Ringin, elokuussa 2017.