please leave your contact details

We'll be in touch!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Blog

Kenelle osallistaminen kuuluu?

Kenelle osallistaminen kuuluu?

26/9/16

Keitä varten kaupunki on olemassa? Keitä varten poliitikot ja virkamiehet tekevät päätöksiä? Ketkä valitsevat poliitikot edustamaan ja tekemään päätöksiä kaupungissa? Ketkä maksavat kaupungin pyörittämisen?

Asukkaat.

Jokaiseen näistä kysymyksistä vastaus on asukkaat. Asukkaat ei ole ainoa oikea vastaus, mutta se on se tärkein niistä. Asukas on kaupungin perusyksikkö. Se, mitä varten asiat suunnitellaan ja toteutetaan.

Havahduin työssäni hassuun huomioon: Kenelle asukkaiden osallisuus päätöksenteossa kuuluu? Tuntuu, että kovin harvassa kunnassa ja kaupungissa yhtään kenellekään. Ajattele, miten hullua se on! Kaikki tehdään asukkaiden hyvinvoinnin, turvallisuuden ja viihtyvyyden eteen, mutta kukaan ei vastaa siitä, että asukkaat aktiivisesti osallistuvat vaikuttamiseen.

Osassa kaupunkeja on ihmisiä, joiden tehtävänä on osallistaa asukkaita päätöksentekoon. Silti yhdessäkään ei tunnu olevan ihmistä, joka vastaisi osallistamisesta koko kaupungin mittakaavassa.

Mitä se kertoo meidän kunnista ja kaupungeista?

Se on totta, että asukkaiden osallistuminen päätöksentekoon tapahtuu kunnanvaltuuston kautta, jonka toimintaa ohjaa kuntalaki. En väitä nykyistä päätöksentekotapaa huonoksi. Tarvitaan asiaan vihkiytyneitä ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään päätöksiä suuremman joukon hyväksi.

Haluan herättää ajatuksen siitä, pitäisikö asukkaita silti osallistaa päätöksentekoon ja vaikuttamiseen entistä aktiivisemmin.

Olemme muuttuneet passiivisista kuluttajista aktiivisiksi osallistujiksi. Emme ole enää hiljaa, vaan sanomme mielipiteemme meitä koskevista asioista. Tällä hetkellä tämä kansalaiskeskustelu tapahtuu valtaosin kaupunkien epävirallisilla somekanavilla. Eikö tämä voimavara, asukkaiden mielipide, kannattaisi hyödyntää paremmin päätöksiä tehdessä? Älykäs virkamies ja poliitikko tietää, että kaikki viisaus ei asu kaupungintalossa.

Työskentelemme sen eteen, että asukkaiden ääni kuultaisiin tulevaisuudessa paremmin. Visionamme on, että 2020 jokaisessa kunnassa ja kaupungissa pystyy osallistumaan päätöksentekoon digitaalisesti.

Valtiovarainministeriön 23.9.2016 järjestämässä digikuntakokeiluseminaarissa osallistuminen nousi yhdeksi pääteemaksi. Neljätoista viidestätoista digikuntakokeiluun ilmoittautuneesta kunnasta haluaa parantaa osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Se kuulostaa minusta mahtavalta!

Osallistamme digitaalisesti asukkaita Vantaalla ja Lahdessa sekä pian myös Espoossa. Seuraavaksi myös teidän kaupungissa?

...

Learn more
lisää blogissamme

Osallistamisen monet kasvot

Osallistaminen on kautta aikain näyttäytynyt monella eri tavalla. Eri ihmisille eri aikakausina ja eri yhteisöille aina antiikin kreikkalaisista tuhansia vuosia sitten nykyajan moderneihin kaupunkiyhteisöihin.

The Changing Face of Community Engagement

Community engagement has meant many different things, to many different people, in many different eras, from the Athenians 2,500 years ago to our own cities today.

Seinäjoen Rinki-osallistumissovellus on julkaistu!

Seinäjoki julkaisi oman osallistumissovelluksensa Ringin, elokuussa 2017.