Kolme muistisääntöä yhteisöjen osallistamiseen
Yhteisön osallistaminen eri organisaatioille – koosta riippumatta, on elintärkeää. Tämä koskettaa sekä kaupunkeja, kouluja, yrityksiä, liittoja, puolueita... Koostuipa yhteisö kaupungin asukkaista, yliopisto-opiskelijoista, työntekijöistä tai asiakkaista, on selvää, että yhteisö on näiden jokaisen organisaation sydän.
Tässä postauksessa esittelemme kolme vinkkiä, jotka kannattaa muistaa osallistamisen toimintamallia rakentaessa.
.jpg)
1. Muista, että ihmiset ovat kiireisiä
Pidä mielessäsi, että ihmiset ovat kiireisiä, aina menossa jonnekin tai tulossa jostain. Ehkä viemässä lapsia hoitoon tai menossa tärkeään tapaamiseen. Tuntuu, että keskivertoihminen pitää itsensä kiireisenä tekemällä kolmea asiaa samanaikaisesti. Joten sinun pitää olla siellä, missä ihmiset ovat, ei päinvastoin, että ihmiset tulisivat luoksesi.
Riippuen resursseista ja toivotusta osallistamisen tasosta ja määrästä on olemassa tusinoittain erilaisia tapoja tavoittaa yhteisösi jäsenet.
Esimerkiksi niille, joilla on reilusti resursseja käytettävänään, on varmasti helpointa olla fyysisesti siellä, missä ihmisetkin ovat. Oli se sitten kävelykadulla, paikallistapahtumissa, lounashuoneessa tai muissa arkipäivän askareissa mukana olemista. Kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus mahdollistaa aidon kanssakäymisen ja aidot reaktiot.
Niille taas, joilla on rajalliset resurssit käytössään ja suuria määrällisiä tavoitteita, tulevat osallistamiseen tarkoitetut työkalut tarpeeseen. Esimerkiksi juuri selain- ja verkkopohjaisia osallistamistyökaluja on netti pullollaan ja niistä löytyy varmasti ratkaisu jokaisen organisaation tarpeeseen.
Tällaisia työkaluja tarjoavat esimerkiksi seuraavat yritykset:
· Citizen lab on tarkoitettu isommille kaupungeille ja organisaatioille, jotka hyödyntävät osallistamiseen mielummin selainpohjaista foorumia
· Compettia on yrityksille, jotka haluavat sitouttaa sidosryhmiään pelillistämisen avulla
· Future Dialog (Eli allekirjoittaneet) on niille, jotka haluavat viedä osallistamisen mobiiliin
Etsi oikeat kanavat, tavat ja työkalut, jotka toimivat juuri sinun yhteisösi tavoittamiseksi.

2. Kysy yksinkertaisia ja selkeitä kysymyksiä
Löydettyäsi oikean kanavan, jonka kautta tavoitat kohdeyleisösi, voit aloittaa osallistamisen kyselemällä heidän mielipiteitään eri aiheisiin liittyen. Tavoitteenasi tulisi olla kerätä toimivaa ja oivaltavaa tietoa yhteisösi jäseniltä. Paras lähestymistapa tähän on kysyä yksinkertaisia ja selkeitä kysymyksiä, jotka ovat asian ytimessä.
Niille, ketkä haluavat mitattavissa olevia tuloksia, työkalut ovat tärkeässä roolissa.

3. Tuo ihmiset keskustelun ytimeen
Anna ihmisille mahdollisuus puhua itsestään ja heille tärkeistä asioista. Muotoile kysymykset niin, että kysymykset ja niiden teemat pyörivät ihmisten omien mielipiteiden ja kokemusten ympärillä. Koska kun miettii tarkemmin, koko osallistamisen ideahan on tuoda ihmiset itse kehittämään yhteisöä omansa näköisekseen.
Näillä kolmella muistisäännöllä pääsee jo pitkälle osallistamisen suhteen. Ei ole väliä, millaisen organisaation osana toimit ja millaisia osallistamisen sääntöjä teillä on. Kaikki osallistamisessa lähtee siitä, että yhteisöä lähestytään heidän ehdoilla ja sellaisilla keinoilla, jotka ovat juuri sille yhteisölle ominaisia.
Jos haluat lukea lisää kuinka kansalaisten osallistaminen ajaa kaupunkikehitystä ja miten jotkut suomalaiset kaupungit ovat osallistaneet asukkaitaan, suuntaa blogiimme.